Seramik kaplama

Porselen Dolgu Nedir?

Porselen dolgular, diş eksikliğini tamamlamak için kullanılan etkili bir yöntemdir, özellikle diş eksikliğinin belirgin olduğu durumlarda tercih edilirler. Bu ekin temel amacı, dişin doğal görünümünü ve estetiğini koruyarak eksikliği gidermektir. Dişlere başarılı bir şekilde uygulandığında, porselen dolgular doğal dişlerle uyumlu bir görünüm sağlarlar. Bu nedenle, estetik kaygıları olan pek çok hastanın tercihi olmaktadır.

Porselen Dolgu Nasıl Yapılır?

Porselen dolgu yapımı, genel olarak iki seansta tamamlanmaktadır.

Birinci seansta, uzman bir diş hekimi tarafından yapılan muayene sonrasında dişlerin uygunluğu kontrol edilir. Uygunluk durumunda, hastayla birlikte yapılacak dolgunun rengine karar verilir. Diş geçici bir dolguyla kapatılır. Porselen dolgu yapılması için alınan ölçü laboratuvara gönderilir.

İkinci seansta, geçici dolgu çıkartılarak laboratuvardan gelen dolgunun doğal dişe uyumu, yüksekliği, rengi kontrol edilir. Gerekli düzeltmeler yapılır. Hiçbir sorun yoksa özel yapıştırıcısıyla dişe yapıştırılır.

Neden Porselen Dolgu Yaptırmalıyım?

Dişlerin doğal görünümünü korumak için ideal bir seçenektir. Özellikle azı dişlerindeki hasarları onarmak için kullanılır. Bu tedavi, dişlerinizi rahatlatır ve görünümlerini korur. Eğer yiyecekleri çiğneme sırasında zorlanıyorsanız, diş hekimimizle iletişime geçerek yaptırmayı düşünebilirsiniz. Bu dolgular, dişlerinizi kuvvetlendirirken rahatsızlık veya uyumsuzluk yaşatmaz.

Porselen Dolgunun Avantajları

  • Normal dolgu maddeleriyle onarılan dişlere göre %75’e kadar daha fazla dayanıklılık sağlar.
  • İyi ağız bakımı ve düzenli kontrollerle ömürleri 10 ila 30 yıl arasında olabilir.
  • Porselen kronlara göre daha az doğal diş dokusu kaybıyla yapılmaktadır.
  • Doğal dişle estetik uyumları mükemmeldir. Onley dolgularda, kompozit dolgularda görülen polimerizasyon büzülmesinin önüne geçilir. Bu sayede uyum bozuklukları, marjinal sızıntılar, sekonder çürükler ve postoperatif hassasiyetlerin önüne geçilir.
  • Kullanılan materyal sayesinde porselen dolgular renklenmez ve ilk günkü gibi kalır, estetik açıdan önemli bir avantaj sağlar.
  • Aşırı harap dişlerde diğer bir seçenek olan kaplamaya göre daha az invazivdir. Kaplama yapılırken sağlıklı diş dokusundan fedakarlık yapılarak dişin ufalması gerekebilirken, onley dolgular daha az diş dokusuna zarar verir.
  • Laboratuvar ortamında hazırlanır ve ağız içinde yapılırken olabilecek nem, tükürük gibi olumsuz faktörlerden etkilenmez. Bu da marjinal sızıntı ve sekonder çürük riskini azaltır.
  • Ağız içinde uygulama yapıldığı zaman, yandaki dişin duvarıyla işlem yapılan dişin duvarı arasına cila yapılabilir. Bu sayede yemek artıkları o bölgeye tutunamaz ve daha hijyenik bir ortam sağlanmış olur.
porselen dolgu

Porselen Dolgunun Dezavantajları

  • Krılması veya yeni bir çürük oluşması durumunda tamiri zordur ve genellikle yeni bir dolgu yapılması gerekir.
  • Diğer dolgu maddelerinden ve metal destekli porselen kaplamalardan daha pahalıdır.

Dr. Dt. Ahmet Keski
Dr. Dt. Ahmet Keski

2006 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden 2011 yılında mezun oldu.

Aynı yıl İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ ne araştırma görevlisi olarak atandı ve bu görevini 2022 yılına kadar sürdürdü.. 2022 yılında dental tam seramikler ile ilgili tezini tamamlayarak Protetik Diş Tedavisi alanında bilim doktoru ünvanı aldı.

İmplant destekli hareketli ve sabit protezler, zirkonya protezler, tam seramik protezler ve estetik gülüş tasarımı alanlarında uzmanlaşmıştır.