Lamina Diş Nedir?

Lamina Diş: Latincede ‘’yaprak’’ anlamına gelen lamina, dental sektöründe güçlendirilmiş çok ince porselen tabakasının genellikle ön dişlere uygulanması sonucu iyi bir estetik görünüm oluşmasına olanak sağlar. Aynı zamanda bu tabaka, dişin üst yüzeyine uygulandığı için dişleri korunmasında büyük rol oynayan bir yapı olup, dişlerin çürümesine, çatlak oluşumuna ve diş etlerinin iltihaplanmasına karşı koruma sağlar. Lamina, dişlerin görünümünü etkilemektedir ve genellikle beyaz renkli olup, dişlerin doğal rengini koruma amacıyla da kullanılabilir.

Lamina Diş Kaplama Neden Yapılır?

  • Şekil bozukluğu olan dişlerde düzgün bir görünüm için,
  • Beyazlatma yapılmasına rağmen düzelmeyen, ileri derecede renk değişiklileri oluşan dişlerde, beyaz ve lekesiz bir görünüm için
  • Formu bozulmuş ve rengi değişmiş olan eski dolguların onarımında
  • Ayrık dişlerin birleştirilmesinde
  • Eğri ve çapraşık dişlerin düzeltilmesinde,
  • Kırılmış veya aşınmış durumdaki dişlerin restore edilmesinde lamina diş tedavisi uygulanabilmektedir.

Lamina diş tedavisinin aşamaları şunlardır: 

  1. Ön muayene: Diş hekimi, dişlerinizin durumunu ve ihtiyaçlarınızı değerlendirir ve lamina diş uygulamasının uygun olup olmadığını belirler.
  1. Temizleme: Dişleriniz özel bir sıvı ile yıkanır ve tüm lekeler çıkarılır. 
  1. Dişlerin şekillendirilmesi: Dişlerinizin üst yüzeyine lamina diş uygulanacaksa, dişlerinizin üst yüzeyine birkaç mikronluk bir katman açılır. Bu işlem, dişlerinizin şekillendirilmesi olarak da bilinir ve dişlerinizin daha iyi tutunabilmesi için yapılır.
  1. Laminanın yapıştırılması: Bu işlem, dişlerinizin üst yüzeyine güçlendirilmiş ince porselen tabakasının uygulanmasıdır. Bu işlem, diş hekimi tarafından yapılır ve lamina , dişlerinizin üst yüzeyine uygulandıktan sonra, ısı ve ışık kullanılarak kurutulur.
  1. Düzgünleştirme: Lamina yapıştırma işlemi tamamlandıktan sonra, dişlerinizin üst yüzeyine porselen yapraklar diş hekimi tarafından ağız yapınıza uygun şekilde düzeltme işlemleri gerçekleştirilir.
  1. Polisaj: Polisaj işlemi, lamina diş uygulamasının son aşamasıdır. Bu işlem, dişlerinizin yüzeyine bir polisaj maddesi uygulanarak, dişlerinizin daha parlak bir görünüm kazanmasını sağlar. 
  2. Son muayene: Diş hekimi, lamina uygulama işleminin sonuçlarını değerlendirir ve gerekli olması durumunda ek tedaviler önerir. 

Lamina diş tedavisinin süresi, dişlerinizin durumuna ve ihtiyaçlarınıza göre değişebilir. Bu nedenle, lamina diş tedavisinin aşamaları hakkında daha detaylı bilgi almak için diş hekiminizle görüşmeniz önerilir.

Lamina Diş Kaplamanın Sağladığı Avantajlar

  • Dişlerin korunmasını sağlar
  • Dişlerin düzgün bir şekilde çalışmasını sağlama
  • Dişlerinizi aşındırmadan uygulanabilir.
  • Renkleşme göstermez. Lamine kaplamalar sigara, çay ya da kahve gibi dış faktörler nedeniyle renk değiştirmez.
  • Yüzeylerinin oldukça pürüzsüz olması sayesinde diş taşı oluşumunu en aza indirir.
  • Tek dişe ya da çoklu uygulanabilir.
  • Dişlerin çürümesinin önlenmesinde etkin rol oynar
  • Dişlerin görünümünün düzgünleştirilmesini sağlar

Lamina Diş Kaplama Kimlere Uygulanabilir?

Lamina diş,işlerin görünümünü düzgünleştirme ve dişlerin doğal beyazlığını koruma amacıyla da kullanılabilir. Ancak, genellikle dişlerin korunması amacıyla yapılır. Bu nedenle, lamina diş uygulaması, dişlerinizin zarar gördüğünü düşündüğünüz veya dişlerinizin korunmasına ihtiyaç duyduğunuz durumlarda düşünülebilir. 

Örneğin, sigara içen, çok miktarda kahve ve çay içen, aşırı miktarda şekerli gıdalar tüketen veya dişlerinizin çürümeye eğilimli olduğunu düşündüğünüz durumlarda lamina diş uygulaması düşünülebilir.

“Bu yazımızı da okumak isteyebilirsiniz.”

https://smileizmir.com/zirkonyum-dis-kaplama-nedir-avantajlari-ve-dezavantajlari/

Lamina Diş Kimlere Uygulanmaz?

Dişleriniz çürük veya diş etleri iltihaplıysa: Lamina diş uygulaması, dişlerinizde çürük veya diş etleri iltihaplıysa uygun olmayabilir. Bu durumlarda, öncelikle dişlerinizdeki diğer sorunların tedavi edilmesi gerekir.

Dişlerinizde çok miktarda boşluk varsa: Lamina diş uygulaması, dişlerinizde çok miktarda boşluk varsa uygun olmayabilir. Bu durumlarda, dişlerinizin boşluklarının doldurulması gerekir.

Dişlerinizde yeterli diş eti örtüsü yoksa: Bu durumlarda, diş etlerinizin sağlıklı bir hale getirilmesi ve bakımının yapılması gerekmektedir.

Dişlerinizde köklerin göründüğü durumlarda: Bu durumlarda, dişlerinizin köklerinin örtülmesi için tedavi uygulanması gerekmektedir.

Dişlerinizde çok miktarda çatlak varsa: Bu durumlarda, dişlerinizin çatlaklarının giderilmesi için tedavi uygulanması gerekmektedir.

Lamina diş uygulaması, herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle, daha detaylı bilgi almak için diş hekiminizle görüşmeniz önerilir. Diş hekiminiz, dişlerinizin durumunu değerlendirerek, lamina diş uygulamasının sizin için uygun olup olmadığını belirleyebilir.

Lamina diş ömrü ne kadardır?

Lamina diş uygulamasının ömrü, uygulamanın yapıldığı malzeme ve uygulamanın nasıl yapıldığına göre değişebilir. 
Örneğin, porselen lamina diş uygulaması, dişlerin üst yüzeyine uygulandığından daha uzun süre kalıcı olabilir. Ancak, genellikle lamina diş uygulamasının ömrü 10 ile 15 yıl arasında değişebilir. Lamina diş uygulamasının ömrünü uzatmak için, dişlerinizi doğru bir şekilde fırçalamanız ve diş ipi kullanmanız gerekmektedir.

Dr. Dt. Ahmet Keski
Dr. Dt. Ahmet Keski

2006 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden 2011 yılında mezun oldu.

Aynı yıl İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ ne araştırma görevlisi olarak atandı ve bu görevini 2022 yılına kadar sürdürdü.. 2022 yılında dental tam seramikler ile ilgili tezini tamamlayarak Protetik Diş Tedavisi alanında bilim doktoru ünvanı aldı.

İmplant destekli hareketli ve sabit protezler, zirkonya protezler, tam seramik protezler ve estetik gülüş tasarımı alanlarında uzmanlaşmıştır.