Diş-dolgusu-neden-duser

Diş Dolgusu Neden Düşer?

 Bu yazımızda Diş dolgusunun neden düşebileceği hakkında bir takım bilgiler hazırladık. Bunlara sırayla değinelim. Bazen bir çürük nedeniyle diş doktoruna başvurduğumuzda genellikle çürükleri tedavi etmek için dolgu yöntemini kullanmaktadırlar. Yaptırdığımız diş dolguları bazen kişinin yediği sert yiyeceklerden kaynaklı olarak ve yahut aşınma sonucundan düşebilmektedir. Salgılanan tükürükte diş dolgusunun düşmesine neden olmaktadır. Şöyle ki tükürük salgısı dolgudaki malzemenin zaman ile yapısının bozulmasına böylelikle dişe tutunamamasına ve küçük bir müdahalede düşmesine  sebebiyet verebilmektedir.

Diş Dolgusu Düştüğünde Yapılması Gerekenler 

Diş Dolgusu düştüğünde yapılması gereken şey tabi ki de bir diş hekimine başvurmaktır. Ama randevu günümüze kadar bizim yapabileceğimiz şeyler de vardır. Bunlara örnek verecek olursak:

-Ağızımı olabildiğince temiz tutarak olası bir enfeksiyon riskinin önüne geçmek

– Yiyecekleri dolgumuzun düştüğü ağız bölgesiyle değil de diğer bölge ile çiğnemek.

Dolgunun Düştüğünü Nasıl Anlarız

Dişinizde herhangi bir sebep yokken ağrı oluşuyorsa ,aşırı sıcak ya da soğuk yiyeceklerde hassasiyet yaşıyorsanız, tedavi edilmiş dişte çatlak ya da girinti fark ederseniz dolgunuzun düştüğünden şüphelenebilirsiniz. Düşen bir dolgu ağızında mutlaka fark edebileceğiniz türden bir boşluk bırakacaktır.

İlgili link: https://smileizmir.com/kanal-tedavisi-ve-dolgunun-farklari-nelerdir/

Diş Dolgusu Ne Kadar Sürede Değiştirilmelidir?

Diş dolgusunun ne kadar süre arayla değiştirilebileceği kişinin kendisinin yaptığı ağız bakımından tutun da dolgu yapılırken kullanılan malzeme ye kadar çoğu şeyle ilişkilidir. Eğer yapılan dolgu çok büyük değil ise ve kişi ağız hijyenine dikkat ediyorsa dolgu seneler boyunca kullanılabilir. Örnek verecek olursak 

Amalgam olarak yapılan dolgular yani siyah dolgular 15-20 yıl arasında dayanabilmekledir.

Altın dolgular ise 20-30 yıl arasında dayanırken, kompozit dolguların dayanma süresi 7 ila 10 yıl arasında değişmektedir.

Dolgunun Değişmesi Gereken Durumlar 

Dolgunun yerinden oynaması ve düşmesi durumda dolgu değişmelidir: Dolguyu yanlışlıkla yutmadıysanız dolgunun düştüğünün farkına varırsınız. Yerinden oynamasını durumunu da hasta ve hekim kolaylıkla fark edebilir.

Dolgunun Kırılması ya da çatlak oluşması: Altın dolgularından haricinde kalan diğer dolgular zaman içerisinde kırılabilir veya çatlayabilirler. Alttan gelen yeni bir çürük  dolgunun altının desteksiz kalmasına sebebiyet verebilir ve çatlak ve kırık oluşturabilir. Yeni bir çürük olmadan da zaman içerisinde dolgular kırılıp çatlayabilir.

Dolgunun Zamana Bağlı Olarak Yıpranması: Dolgular da dişler gibi zamanla aşınmakta ve yıpranmaktadırlar. Bazen de bu aşınmalar daha da ilerleyerek dişleri çürütür.

Dolguya Yakın Bir Yerde Çürük Oluşması: Dolgunun amacı sağlam diş dokusunun korunmasıdır. Dişin başka bir yüzeyinde başlayan çürük eski dolgunun altına doğru ilerleyerek sağlam dişleri çürütebilir ve büyük bir hasar verebilir. Amalgam ve altından yapılan dolguların onarımı yapılamayacağı için eski dolgu sökülerek yeni bir dolgu yapılır.

Dolgu Kenarlarında Sızdırma Oluşması: Yapılan dolgular sınırlı bağlantılara sahiptirler yani dişin yapısı ile kimyasal bir reaksiyona giremezler. Estetik kompozit dolgularda mekano-kimyasal bağlantı varken altın ve gümüş amalgam dolgular da ise mekanik bağlantı vardır. Yıllar geçtikçe zaman ilerledikçe, diş ve dolgu arasında kalan bu bağlantılarda çözülme olabilir, aşınma gerçekleşebilir. Ağız içerisinde bakterilerden kaynaklanan bir çürük varsa da bu çürük bu aralanmalardan sızarak dolgunun altına ilerleyebilir ve çürüklere neden olur.

Düşen Dolgu Nasıl Onarılır?

Dişimizi tedavi ettirmek için gittiğimiz hekim tabi ki de  en iyi ve en uygun  yöntemle dişimizi muayene edip uygun tedaviyi uygulayacaktır. Bunun için ilk olarak bir röntgen isteminde bulunur ve sonuca göre uygulayacağı tedaviye karar verir. Yeni bir dolguyla dişi onarabilir. Bir kök kanalı ya da kron tedavisi uygulayabilir veya son çare olarak diş kurtarılamayacak duruma geldiyse diş çekilir.

Diş hekimimize aşağıdaki formu doldurarak ulaşabilir detaylı bilgi alabilirsiniz.
İletişim formunun iletilebilmesi için kullanılan programların sunucusu yurt dışında olması nedeniyle verilerinizin yurt dışına aktarımını gerektirdiği için sizden bu konuyla ilgili açık rızanızı talep ediyoruz. Bu kapsamda kişisel verilerinizin işlenmesi ile ilgili ayrıntılı bilgiye Aydınlatma Metninden ulaşabilirsiniz
Yrd. Doç. Dr. Banu Uysal
Yrd. Doç. Dr. Banu Uysal