Diş köprüsü nedir? nasıl yapılır? gibi sorularıyla oldukça karşılaşıyoruz. Diş köprüsü, diş kayıplarından sonra oluşan boşlukları kapatmak için uygulanan, diş yerine geçen bir protezdir. Bir diş köprüsü, iki sağlam dişin (veya implantların) arasında bulunan boşlukta yer alır. Diş köprüleri, metal ve zirkonyum alt yapılı seramik yada tamamen seramikten yapılır.
Köprü Diş Nasıl Yapılır?
Diş köprüsü tedavisi birkaç aşamadan oluşur. İlk olarak diş hekimi hastayı genel bir muayene eder. Eğer diş köprüsü tedavisi ile ilgili bir sorun yoksa köprünün tutunacağı dişlerin röntgenlerini çeker ve dişlerin yapısını inceler.
Daha sonra, diş hekimi, boşlukta yer alacak dişlere yer açmak için sağlam dişlerin çevresinde bir miktar diş eti çıkarması gerekebilir. Bu işlem köprünün yerine oturması için gereken yerin açılmasını sağlar ve sonrasında diş hekimi hastanın ağız ölçüsünü alarak en uygun diş köprüsünü ve boyutlarını belirler. Alınan ölçüler laboratuvara gönderilir ve orada, diş köprüsü özel bir makine kullanılarak yapılır.
Diş köprüsü, laboratuvarda yapıldıktan sonra, diş hekimi tarafından sağlam dişlerin üzerine yerleştirilir. Bu sırada diş hekimi diş köprüsünün yerine oturmasını sağlamak için diş eti ve dişlerde işlem yapabilir. Köprü, dişlerin üzerine yerleştirilirken diş hekimi, köprünün oturmasını sağlamak için bir yapıştırıcı kullanır. Bu yapıştırıcı, köprünün dişlerle bütünleşmesini sağlar ve köprünün kalıcı olmasını garanti eder.
Köprü, ilk yerleştirildiğinde hastanın diş etine batma, tam oturmama gibi sorun olmaması için diş hekimi tarafından kontrol edilir ve eğer bir sorun varsa düzeltilir. Köprünün ağza uyum sağlaması bir kaç ay sürebilir. Bu süre zarfında diş hekiminizle iletişimde olmanız gerekir.
“Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçin”
Diş Köprüsü Çeşitleri Nelerdir?
Geleneksel Diş Köprüsü
Geleneksel diş köprüsü, en yaygın ve en çok tercih edilen diş köprüsüdür. Eksik bir diş var ve iki tarafı dolu ise geleneksel diş köprüsü işlemi uygulanır.
Kantilever Diş Köprüsü
Geleneksel diş köprüsüne birazda olsa benzemektedir. Bu diş köprüleri, eksik bir dişin olduğu yerlerde kullanılır. Ancak Kantilever diş köprüsü yanındaki dişe iki taraftan değil sadece tek taraftan tutunur.
Maryland Diş Köprüsü
Bu diş köprüsü diş boşluğunun her iki tarafındaki dişlere sadece ince birer uzantı ile bağlanır. Bu köprüde dişlerde sadece biraz aşındırma yapılır. Maryland diş köprüsü metal veya zirkonya altyapı kullanılarak uygulanmaktadır.
İmplant Destekli Diş Köprüsü
Geleneksel diş köprüsüne oldukça benzeyen bir yöntemdir. Ancak bu yöntem diş implantı ile desteklenmektedir. İlk önce çene içerisine implant yerleştirilir. Sonrasında diş eti çizgisinin üzerinde diş köprüsü uygulaması yapılır.
Diş Köprüsünün Faydaları Nelerdir?
- Boşluk doldurma: Diş köprüleri diş boşluklarının yerine geçen dişlerdir. Bu sayede diş boşluğu doldurulur ve dişlerinizin güçlü ve sağlıklı bir şekilde fonksiyon görmesine yardımcı olur.
- Dişlerin düzenini koruma: Diş boşluklarına yapılan köprüler, dişlerin diş boşluklarına doğru kaymasını ve devrilmesini engelleyerek dişlerin düzenini korur.
- Dişlerin güçlü ve sağlıklı olmasını sağlama: Dişlerinizin yerine geçen dişler, çiğneme veya konuşma sırasında çenenin uyguladığı kuvvetlere karşı daha dirençli olur. Bu da daha güçlü ve sağlıklı dişlere sahip olmanızı sağlar.
- Ağız estetiğini iyileştirme: Diş boşluklarına yapılan köprüler ile diş ve ağız estetiği iyileştirilir.
- Dişlerin daha uzun süre dayanmasını sağlama: Diş boşluklarına yapılan köprüler ile daha uzun süre dayanır.
- Konuşma bozukluklarını önleme: Diş boşluklarının yapılan köprüler ile konuşma bozuklukları ve bazı kelimelerinin telaffuzunda zorlanma gibi problemler ortadan kalkar.
- Yemek yeme deneyimini iyileştirme: Diş boşluklarının yapılan köprüler ile doğru ve verimli çiğneme sağlanarak bazı besinlerin sindirimleri kolaylaştırılır. Kişinin yemek yeme deneyimi iyileştirilir.
İzmir Diş Köprüsü Fiyatları 2023
İzmir’de diş köprüsü fiyatları, diş köprüsü türüne, malzemesine, yapılacağı ülkeye ve doktorun deneyimine göre değişiklik gösterir.
“Formu doldurarak bu konuda Smile İzmir ekibinden detaylı bir bilgi alabilirsiniz.”