Ağız ve diş sağlığını korumak son derece önemli ve hassas bir noktadır. Ağız içindeki bakteriler ve gıda artıkları zamanla dişleri yıpratır, aşındırır ve diş eti hastalıklarına zemin hazırlar. Dişlerimiz doğru zaman aralıklarıyla ve doğru teknikle fırçalandığında oluşabilecek problemlerin ve hastalıklarında önüne geçilmiş olacaktır. Sert bir diş fırçası kullanmak ve dişleri gereğinden fazla fırçalamak da diş sorunlarına neden olabilmektedir. Bu yüzden doğru diş fırçalama tekniği önemlidir. Peki, bu teknikler nelerdir onlara değinecek olursak;
- Dişlerimizi fırçalarken kullanacağımız diş fırçası orta yumuşaklıkta olmalıdır.
- Diş fırçasını kullanırken çapraz bir açıyla tutmamız gerekmektedir.
- Diş macununu nohut tanesi büyüklüğünde kullanılmalıdır. Aşırı bir macuna gerek yoktur. Çünkü nohut tanesi büyüklüğündeki macun tüm dişlerimizin temizlenmesinde yeterli olacaktır
- Günde en az 2 kez fırçalama yapılmalıdır. Ve fırçalamalar minimum 2 dakika maksimum 3’er dakika olmalıdır.
- Dişlere fazla bir baskı yapmadan nazik hareketlerle dairesel ve oval olarak fırçalama yapılmalıdır.
- Dişimizi temizlerken dilimizi de temizlemeyi ihmal etmemeliyiz. Dil yüzeyi temizliği de oldukça önemli bir noktadır. Hem ağız kokusunun da önüne geçilmiş olur.
Fırçalamanın Yanında Ağız Ve Diş Sağlığımız İçin Neler Yapılmalı?
Diş fırçalama ağız hijyenin başında gelmektedir. Ama tek başına yeterli olamamaktadır. Diş fırçası ağız içindeki her bölgeye ulaşamaz, bu nedenle de bakteriler temizlenemez. Diş fırçalamanın yanı sıra düzenli olarak da diş ipi kullanılmalıdır. Gargara, ara yüz fırçası gibi diğer ağız bakım ürünleri kullanmak diş sağlığı açısından fırçalamanın yanında bize yardımcı olabilecek uygulamalardandır.
Diş Fırçalamazsak Ne Olur?
Dişlerimizi fırçalamayıp ağız ve diş etlerimizin bakımını ihmal edersek diş çürükleri, diş eti kanaması zaman içerisinde de diş hastalıklarına ve hatta diş kaybına sebebiyet verebilir.
Düzenli Diş Fırçalamak Dişleri Beyazlatır mı?
Gün içinde tüketilen gıda maddeleri dişimizde az da olsa kalabilmektedir. Bizlerde bunu gidermek için dişlerimizi fırçalarız. Düzenli olarak dişlerimizi fırçaladığımızda dişlerimiz beyazlayacaktır ve mevcut olan beyazlıkta korunmuş olacaktır.