Diş eti hastalığı olarak da adlandırılan periodontitis, dişlerin etrafındaki yumuşak dokuya zarar veren ciddi bir diş eti enfeksiyonudur. Tedavi edilmezse periodontitis dişlerinizi destekleyen kemiği tahrip edebilir. Bu durum dişlerin gevşemesine veya diş kaybına neden olabilir.
Periodontitis yaygındır ancak genellikle önlenebilir. Genellikle ağzınıza ve dişlerinize iyi bakmamanızın bir sonucudur. Periodontitis’in önlenmesine yardımcı olmak veya başarılı tedavi şansınızı artırmak için günde en az iki kez dişlerinizi fırçalayın, her gün diş ipi kullanın ve düzenli diş muayenesi yaptırın.
Belirtileri Nelerdir?
Sağlıklı diş etleri sıkıdır ve dişlerin etrafına tam oturur. Sağlıklı diş etlerinin rengi değişebilir. Bazı kişilerde açık pembeden diğerlerinde koyu pembe ve kahverengiye kadar değişebilir.
Periodontitis belirtileri şunları içerebilir:
- Şişmiş veya kabarık diş etleri.
- Parlak kırmızı, koyu kırmızı veya koyu mor diş etleri.
- Dokunulduğunda hassaslaşan diş etleri.
- Kolayca kanayan diş etleri.
- Dişlerinizi fırçaladıktan sonra pembe görünen bir diş fırçası.
- Dişlerinizi fırçalarken veya diş ipi kullanırken kan tükürmek.
- Geçmeyen ağız kokusu.
- Dişleriniz ve diş etleriniz arasında irin.
- Gevşek dişler veya diş kaybı.
- Ağrılı çiğneme.
- Dişlerinizin arasında siyah üçgenlere benzeyen yeni boşluklar oluşması.
- Diş etlerinin dişlerinizden uzaklaşarak dişlerinizin normalden daha uzun görünmesine neden olması, buna diş eti çekilmesi denir.
- Isırdığınızda dişlerinizin birbirine oturma şeklinde bir değişiklik.
Ne zaman bir diş hekimine gidilmeli?
Düzenli kontroller için diş hekiminizin önerdiği programı takip edin. Periodontitis belirtilerini fark ederseniz, mümkün olan en kısa sürede diş hekiminizden randevu alın.
Randevu Alın
Nedenleri
Çoğu vakada periodontitis plak ile başlar. Plak, çoğunlukla bakterilerden oluşan yapışkan bir tabakadır. Tedavi edilmezse, plağın zaman içinde periodontitise nasıl ilerleyebileceği aşağıda açıklanmıştır:
- Yiyeceklerdeki nişastalar ve şekerler ağzınızda yaygın olarak bulunan bakterilerle etkileşime girdiğinde dişlerinizde plak oluşur. Dişlerinizi günde iki kez fırçalamak ve günde bir kez diş ipi kullanmak plağı temizler, ancak plak hızla geri gelir.
- Plak dişlerinizin üzerinde kalırsa diş eti çizginizin altında sertleşerek tartara dönüşebilir. Tartarın çıkarılması daha zordur. Diş fırçalayarak ve diş ipi kullanarak kurtulamazsınız. Çıkarmak için profesyonel bir diş temizliğine ihtiyacınız vardır. Plak ve tartar bakterilerle dolu olduğundan, dişlerinizde ne kadar uzun süre kalırlarsa o kadar fazla zarar verebilirler.
- Plak, diş eti hastalığının en hafif formu olan diş eti iltihabına neden olabilir. Gingivitis, dişlerinizin tabanı etrafındaki diş eti dokusunun tahriş olması ve şişmesidir. Gingiva, diş eti dokusu için kullanılan başka bir kelimedir. Diş eti iltihabı profesyonel tedavi ve iyi bir ev ağız bakımı ile tersine çevrilebilir, ancak sadece kemik kaybı olmadan önce erken tedavi edilirse.
- Devam eden diş eti tahrişi ve iltihap olarak adlandırılan şişme periodontitise neden olabilir. Sonunda bu, diş etleriniz ve dişleriniz arasında derin cepler oluşmasına neden olur. Bu cepler plak, tartar ve bakterilerle dolar ve zamanla daha da derinleşir. Tedavi edilmezse, bu derin enfeksiyonlar doku ve kemik kaybına neden olur. Sonunda bir veya daha fazla dişinizi kaybedebilirsiniz. Ayrıca, devam eden iltihaplanma bağışıklık sisteminizi zorlayarak başka sağlık sorunlarına neden olabilir.
Risk faktörleri
Periodontitis riskinizi artırabilecek faktörler şunlardır:
- Diş eti iltihabı.
- Kötü ağız sağlığı bakım alışkanlıkları.
- Sigara içmek
- Hamilelik veya menopozla ilgili olanlar gibi hormonal değişiklikler.
- Obezite.
- Düşük C vitamini seviyesi de dahil olmak üzere kötü beslenme.
- Genetik.
- Ağız kuruluğuna veya diş eti değişikliklerine neden olan bazı ilaçlar.
Periodontitis Nasıl Önlenebilir?
Periodontitisi önlemenin en iyi yolu, ağzınıza ve dişlerinize iyi bakma alışkanlığı edinmektir. Bu rutine genç yaşta başlayın ve hayatınız boyunca devam ettirin.
- İyi bir ağız bakımı: Sabahları ve yatmadan önce olmak üzere günde en az iki kez iki dakika boyunca dişlerinizi fırçalamak ve günde en az bir kez diş ipi kullanmalısınız. Fırçalamadan önce diş ipi kullanmak, gevşemiş yiyecek parçalarını ve bakterileri temizlemenizi sağlar. İyi bir ağız bakımı dişlerinizi ve diş etlerinizi temiz tutar ve periodontal hastalığa neden olan bakterileri ortadan kaldırır.
- Düzenli diş hekimi kontrolleri: Genellikle 6 ila 12 ayda bir olmak üzere düzenli olarak diş hekiminize kontrole gidin. Ağız kuruluğu, bazı ilaçları kullanmak veya sigara içmek gibi periodontitis gelişme olasılığınızı artıran risk faktörleriniz varsa, daha sık profesyonel diş temizliğine ihtiyacınız olabilir.